Стих от Словото

Но и вие свидетелствайте, защото сте били с Мене отначало. Йоан 15:27. Били ли сме с Исус? Да, защото Святият Дух, който пребъдва в нас ни свидетелства за Него. Така че, говорете за Исус по повод и без повод. Божието Слово е силно. Може да ни се противят, може да не ни харесват, може да не ни канят повече там където са ни приемали преди. Това няма значение, нека да чуят. Един ден Святият Дух може да им пропомни думите, които сме им казали. Може този човек на който говорите да не го видите повече. Няколко думи за Исус са благословение и понякога можем да спасим и човешки живот. И така свидетелствайте...

Насърчение
“Не бой се и не се обезсърчавай” (Вт. 1:21) Върви защото “Господ, твоя Бог, който върви пред теб, Той ще се бие за теб…” (Вт. 1:30) и завладей земята защото “Господ, твоя Бог, предава земята пред теб; изкачи се и я завладей…(Вт. 1:21), на теб и синове ти ще я дам, “защото ти напълно последва Господа…” (Вт. 1:36)

Боже прости...
Ако народът Ми, който се нарича с Моето име, се смири и се помоли, и потърси лицето Ми, и се отвърне от нечестивите си пътища, тогава ще послушам от небето, ще простя греха му и ще изцеля земята му. (2 Лет. 7:14)
Нека да се обърнем към Бога със смирение и прошка и да потърсим Лицето Му и да кажем: Боже, прости греха ни, изцели земята ни и благослови България!


сряда, 17 февруари 2010 г.

Божията мъдрост за всеки ден 6 - Притчите на Соломон

Божията мъдрост за всеки ден 6 - Притчите на Соломон
Бъдете благословени, като четете тези редове...
Не задрямвай...

Притчи 6:4 Не давай сън на очите си, Нито дрямка на клепачите си, 5 Догдето не се отървеш, като сърна от ръката на ловеца, И като птица от ръката на птицоловец. 6 Иди при мравката, о ленивецо, Размишлявай за постъпките й и стани мъдър, 7 Която, макар че няма началник, Надзирател, или управител, 8 Приготвя си храната лете, Събира яденето си в жетва. 9 До кога ще спиш ленивецо? Кога ще станеш от съня си? 10 Още малко спане, малко дрямка, Малко сгъване на ръце за сън, 11 Така ще дойде сиромашия върху тебе, като разбойник, И немотия, като въоръжен мъж.

Ежедневни мисли
Днешното поучение от Притчи е предупреждение към онези, които използват прекалено много сън като бягство от отговорност. Стих 9 адресира лице, което Библията нарича ленивец. Какво означава думата "ленивец"? Ако погледнем в Тълковния речник думата ленив означава: който не желае да работи; мързелив, отпуснат, бавен. Накратко, означава човек отпуснат и мързелив. В тези стихове е направено сравнение с тези, които спят, защото те не обичат да работят и тези, които се трудят и няма да останат в немотия.

Стих 4 не се позовава на тези, които се нуждаят от почивка след ден изпълнен с труд, а по-скоро до тези, които се успиват до късно, излежават се в леглото и по този начин стават мързеливи. Стих 5 увещава онзи, който е склонен да се впримчи в този грях, да избяга от капана като птица. С други думи, човек, който не работи, става мързелив и със сигурност ще се озовете в капана на дявола, което ще доведе до неговото падение.

Стих 6, 7 и 8 ни припомнят за мравките, едни от най упорито работещите творения на Бог. Казват ни, да бъдем мъдри като тях, които нямат шеф (началник, надзирател, или управител) постоянно да бди над тях, но продължават винаги да работят усърдно. Някои хора работят само, когато се наложи. Мравките събират храна през лятото в сезона на прибиране на реколтата, така че когато дойде зимата, те ще имат какво да ядат. Всеки от нас е изпитвал „сезона на прибиране на реколтата” в живота си, така че ние трябва да бъдат усърдни в тези времена, за да имаме достатъчно, когато „зимата” в живота ни дойде.
Стих 11 ни предупреждава, че мързела ще ни доведе до бедност. Тя ще дойде, като при раждане на дете, когато майката е в родилни мъки. С други думи, бедността носи болка. Всеки, който живее в бедност познава болката на глада и робството и не е в състояние да върши неща, които желае. В този стих също се казва, че сиромашията ще дойде като крадец, когато сме неподготвени.

Стих 9 Бог казва на тези, които са мързеливи, "Докога ще спиш?" и "Стани и отиди на работа?" А в стих 10, дявола: "Само малко още дрямка, сгъване на ръцете за сън. Изводът, който можем да си направим е, че не трябва да се оставяме в това състояние на дрямка.

Молитва:
Скъпи Отче, аз Ти благодаря, че имам работа, която трябва да върша. Прости ми, че понякога се е оплаквам за всичко, което трябва да върша. Аз съм Ти благодарен, че мога да работя и да се грижа за себе си, както и за моето семейството. (За тези, които нямат работа и търсят) Скъпи Отче, знаеш положението ми и безизходицата, в която се намирам, помогни ми да си намеря работа. Ти можеш да отваряш затворени врати и затваряш тези, които са отворени. В Твоето слово се казва, ако искаме, ще ни се даде, ако чукаме ще ни се отвори. Моята надежда е в Теб, защото за Теб няма нищо невъзможно. Ти познаваш мислите ми и сърцето ми и знаеш, какви са ми нуждите. Моля те помогни ми сега. Всичко това се моля в името на Твоя Син Исус. Амин.

(Исус) Лука 11:9 И Аз ви казвам: Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори.

Поговорки:
Мързела не мори, а мъчи.
Мързелът не е нищо друго, освен навика да си почиваш преди да си се изморил.
Работата не грози човека, мързела го грози.
Мързела се влачи толкова бавно, че бедността бързо го настига.
Болният умира веднъж, а ленивият всеки ден.
По следите на леността върви бедността. Питагор
И много други...

Благословение на всички и Бог да благослови България!

http://bible.com/index.php
http://kak-da-vqrvame.blogspot.com/
http://www.christadelphianbooks.org/agora/index.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар